If you want to know the end, look at the beginning.

Οι Φίλοι του Μόντε / Friends of Monde έχουμε ως κύριο στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτους πληθυσμούς της Αφρικανικής Ηπείρου και της Ελλάδας, οι οποίοι πλήττονται από πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές εν γένει κρίσεις και ακραία φυσικά φαινόμενα.

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αγορά Βασικών Τροφίμων και Αγαθών

Ήδη από τα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης μας στην Ουγκάντα οι Φίλοι του Μόντε υποστηρίζουμε το σχολείο του Μόντε / Monde σε δύσκολες περιόδους, όπως εποχές ανομβρίας, με αγορά βασικών τροφίμων και αγαθών, καλύπτοντας τις ανάγκες εκατοντάδων παιδιών. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών συνυπολογίζουμε πάντοτε παράγοντες, όπως τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής, την εποχικότητα των προϊόντων και την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Ένα σημαντικό έργο ύδρευσης

Επεκτείνοντας τις δράσεις μας τα επόμενα χρόνια και κατόπιν εκτίμησης των αναγκών οι Φίλοι του Μόντε πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό έργο ύδρευσης, επιτρέποντας στα παιδιά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό να λαμβάνουν άμεσα και γρήγορα νερό από την κοντινότερη πηγή, η οποία βρίσκονταν στα 3 χλμ. από το σχολείο τους. Συνεπώς με το έργο της γεώτρησης, μειώθηκε ο χρόνος που δαπανούσαν καθημερινά οι μαθητές και οι δάσκαλοι τους στη μεταφορά νερού, αυξάνοντας παράλληλα τη συγκέντρωσή τους σε άλλες σημαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός και εκτός της τάξης.

ΕΝΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

Από το 2009 έως και σήμερα, οι Φίλοι του Μόντε τηρούμε την υπόσχεσή μας και πραγματοποιούμε κάθε Πάσχα “Ένα πασχαλινό γεύμα για τους μικρούς μας φίλους“. Κάθε Πάσχα χρηματοδοτούμε και προετοιμάζουμε σε συνεργασία με το διοικητικό προσωπικό του σχολείου ένα πλήρες γεύμα για τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου του Μόντε, το οποίο ανταποκρίνεται στις διατροφικές τους ανάγκες και παραδόσεις. Κατά μέσο όρο εκείνη την ημέρα σιτίζονται 800 παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους. Το γεύμα συνοδεύεται πάντοτε από μία γιορτή μουσικής, χορού και παιχνιδιού αναδεικνύοντας το γεύμα αυτό σε πραγματική πασχαλινή γιορτή του χωριού!

Το γεύμα αυτό σηματοδότησε το ξεκίνημά των Φίλων του Μόντε και αποτελεί μέχρι και σήμερα την ετήσια δέσμευσή μας στα παιδιά του χωριού Μόντε!
Ξενώνας φιλοξενίας παιδιών

Από το 2016 και χάρη στη μεγάλη υποστήριξη που έλαβε το σωματείο μας από όλους εσάς ξεκίνησε η κατασκευή ενός ξενώνα φιλοξενίας παιδιών που φοιτούν στο σχολείο του Μόντε, αυξάνοντας έτσι τη δυναμικότητα των συνολικών εγκαταστάσεων κατά 120 θέσεις! Για την ολοκλήρωση των εργασιών της οικοδόμησης, διαμόρφωσης θαλάμων και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης το σωματείο μας ανέλαβε όλα τα έξοδα, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2019 και από τότε φιλοξενεί παιδιά ηλικίας 12-18 ετών που φοιτούν στο σχολείο του Μόντε.

Η πρώτη παιδική χαρά του σχολείου

Ανάμεσα στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών είναι και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η εξωστρέφεια και η δημιουργική έκφραση μέσα από το παιχνίδι. Έτσι παράλληλα με άλλες δράσεις, οι Φίλοι του Μόντε τo 2015 δημιουργήσαμε την πρώτη παιδική χαρά του σχολείου, έναν ασφαλή χώρο όπου παιδιά-μαθητές τρέχουν, παίζουν και απολαμβάνουν στιγμές παιδικής ξεγνοιασιάς.

Ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Στην Ελλάδα από το 2018, παίρνουμε πρωτοβουλίες και συνάπτουμε συνεργασίες με άλλους φορείς για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή, την προστασία της βιοποικιλότητας, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ως μέλος της «Συμμαχίας για το Κλίμα*» διεκδικούμε αλλαγές που θα διασφαλίσουν ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον τόσο για τη σημερινή γενιά, όσο και για τις μελλοντικές.

* Συμμαχία για το Κλίμα: μια συνεργασία ενός συνόλου Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά)

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

Το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση

Στόχος του σωματείου μας είναι να υποστηρίζουμε τις επίσημες εκπαιδευτικές δομές με πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, δημιουργώντας σχολικές υποδομές, παρέχοντας διατροφή, μόρφωση, όνειρο και ελπίδα. Μέσω της εκπαίδευσης, της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης, ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους, ώστε οι ίδιοι να στηριχτούν στις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο ατομικά αλλά και ευρύτερα στην κοινότητα και στη χώρα τους.

Η καταπολέμηση των ανισοτήτων και κάθε μορφής βίας

Η φτώχεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά ανθρώπινο δημιούργημα που παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της φτώχειας και των ανισοτήτων που δημιουργεί σε όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, εστιάζουμε στην καταπολέμηση της βίας, δίνοντας έμφαση στην έμφυλη βία η οποία προέρχεται από βαθύτερες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και εργαζόμαστε ώστε όλοι να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, έχοντας ένα βιώσιμο εισόδημα. Ανταποκρινόμαστε, τέλος, σε έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω κλιματικής αλλαγής και οι εμπόλεμες συρράξεις, εστιάζοντας στις γυναίκες και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και παράλληλα δουλεύουμε και για την πρόληψη των συνεπειών τους.

Η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Οι αλλαγές στο κλίμα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον πλανήτη μας, επηρεάζοντας τα αποθέματα τροφίμων και νερού καθώς και την υγεία μας. Παρότι οι κίνδυνοι αφορούν τους πάντες, οι επιπτώσεις αυτές πλήττουν εντονότερα τους φτωχούς και τους ευάλωτους σε όλον τον πλανήτη. Όσο μεγαλύτερα τα προβλήματα, τόσο πιο δύσκολη και δαπανηρή θα είναι η λύση τους· επομένως η καλύτερη επιλογή είναι η άμεση ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος μας, η ευαισθητοποίηση δασκάλων και μαθητών για την επιταχυνόμενη εξάντληση των φυσικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η δημιουργία πράσινων σχολείων μέσω της επαναχρησιμοποίησης αρκετών πρώτων υλών από τη διαδικασία ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, σίδηρο, οργανικά, κ. α.) και της επιμόρφωσης δασκάλων και μαθητών για την ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.